Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty
Najlepiej te babeczki zrobić przy pomocy robota lub miksera, wówczas wystarczy tylko dorzucać do miski kolejne składniki. Są wilgotne i mięciutkie, a z ich zrobieniem poradzi sobie każdy. To proste muffinki na maślance, które świetnie smakują do kawy czy herbaty. Takie proste babeczki chętnie jedzą dzieci, tym bardziej że nadają się one do dekorowania.
Jak zrobić babeczki na maślance?
Aby zrobić te babeczki na maślance, najpierw trzeba ubić jajko z cukrem, a potem kolejno dodawać resztę składników miksując już na wolniejszych obrotach. Jeśli nie używasz miksera czy robota, to do ubicia jajek z cukrem wykorzystaj rózgę. Babeczki swoją konsystencję zawdzięczają m.in. połączeniu maślanki i sody.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 babeczek. Muffinki należy piec ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości foremek), a żeby mieć pewność, że są upieczone, warto sprawdzić to patyczkiem.
Do babeczek możesz dodać dowolny aromat: cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową czy olejek migdałowy.
Przepis: Babeczki na maślance
Szybkie i łatwe muffinki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 182 w każdej porcji
Składniki
- 250 ml maślanki
- 200 g mąki tortowej
- 125 ml oleju
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaW misie robota ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę i olej, ubijaj dalej. Wymieszaj mąkę z sodą i stopniowo dodawaj do misy (ubijaj na wolnych obrotach).
- Pieczenie babeczekPrzełóż ciasto do foremek. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pomysły na babeczki na maślance
Podstawowy przepis na babeczki można wykorzystać, aby zrobić muffinki z różnymi dodatkami. Można do ciasta dodać np. pastylki czekoladowe, białe lub ciemne, ale można też w ciasto już wylane do foremek wetknąć kawałki czekolady. Do ciasta można dodać także garść suszonej żurawiny lub rodzynki. Sprawdzą się także pokrojone w kostkę jabłka (warto obtoczyć je w cynamonie i w cukrze).
Takie babeczki na maślance to idealna baza do dekorowania. Można je udekorować dowolnym kremem czy bitą śmietaną, polewami czekoladowymi, kolorowymi lukrami, orzechami migdałami i różnego rodzaju posypkami. Z tego powodu ten przepis polecamy też na proste babeczki na przyjęcia dla dzieci.